Kirándulóhelyek

2024.07.28. 15:34

TOP 10 és még 10 kötelező látnivaló Esztergomban és a környékén

Kirándulás? Strandolás? Kultúra? Összeállításunkban mindegyikhez találsz tökéletes helyszínt, nem is egyet! Összegyűjtöttük Esztergom TOP 10 látnivalóját, és kiegészítettük még ugyanennyi érdekes és kihagyhatatlan kirándulóhelyet, nevezetességet Komárom-Esztergom vármegyéből.

Kemma.hu

Nem csak a nyári időszakban érdemes felkeresni a Dunakanyar fővárosát, Esztergomot, hanem az év minden szakában. Összeállításunkban most top 10 látnivalót ajánlunk Esztergomban, és még 10+1-et a környéken. Ha valaki szó szerint a természetbe, kirándulásra vágyik, az is találl kedvére valót, de ha a múzeumok világa érdekli akkor is. És ha nyár, akkor persze a strandok sem maradhatnak ki kínálatunkból. Történelmi helyszíneket, varázsos panoráma-pontokat is mutatunk. Ha pedig valaki csillagtúraszerűen fedezné fel Komárom-Esztergom megyét, az akár többnapos tervet is összeállíthat magának az alábbi kirándulóhelyeket érintve.

TOP 10 látnivaló Esztergomban és a környékén
A TOP 10 látnivaló egyike Esztergomban a Szent Tamás-hegy, ahonnan ilyen szép kilátás nyílik a bazilikára is
Forrás: Kemma.hu

TOP 10 látnivaló Esztergomban

Bazilika

Ha esztergomi kirándulás, akkor kihagyhatatlan listánkból a bazilika, amely hazánk legnagyobb egyházi épülete. A közelmúltban ráadásul a kupolája is megújult, és rendszeresen szerveznek is túrákat a magasba, így az egész vidéket megcsodálhatjuk a magasból körbenézve. Azoknak is tud újdonságot mutatni a bazilika, aki járt már erre, ugyanis az idén több mint száz éve után szólalt meg együtt az esztergomi bazilika hat harangja

A Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház helyén állt Magyarország első székesegyháza, melyet Szent István király építtetett, és nevelőjéről, Szent Adalbertről nevezte el. Az eredeti épületet 1180-ban tűzvész pusztította el, a ma látható klasszicista stílusú épületegyüttest a XIX. század első felében emelték. Világviszonylatban a 18. legnagyobb bazilika, Európában csak a római Szent Péter-bazilika, a londoni Szent Pál-székesegyház, valamint a milánói és a kölni dóm múlja felül méreteit. Hogy pontosan milyen magas az esztergomi bazilika? Kereken 100 méter.

Kulturális és természeti kincsek

Keresztény Múzeum

Az esztergomi nevezetességek sorába kívánkozik a Keresztény Múzeum is. Ez Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye: európai és honi emlékeket egyaránt őriznek itt. A képtára is jelentős, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria után a harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményét tekinthetik meg az idelátogatók. A Simor János 19. századi esztergomi érsek gyűjteményén alapuló múzeum 1875-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, mai formájában pedig 1973-tól látogatható, állandó kiállításai mellett időszakos tárlatoknak is helyet adva.

Duna Múzeum

Ha már itt járunk, nem szabad kihagyni a Duna Múzeumot se. Rendszeresen szerveznek a nagy hírű intézményben tematikus napokat, mint legutóbb, a Duna-napon például. 

Babits-villa

100 éve forrt össze az esztergomi előhegyi villa és Babits Mihály története, ahogy azt a Magyar Kurír is felidézte. A Babits-villa nemcsak az irodalomkedvelőknek érdekes. Ma emlékházként működik, és az író egykori autogramfala is megtekinthető itt. 

Kihagyhatatlan esztergomi nevezetességek

  • Vármúzeum
  • Balassa Bálint Múzeum
  • Szent Tamás-hegy is, amely kis kápolnájával bájos ékszedobozként magasodik Esztergom fölé, szemezve a bazilika kupolájával
  • A dzsámi, amely a Török Birodalom legtávolabbi észak-nyugati vallási épülete, amely megmaradt. A 400 éves imaházat felújították,, ma múzeum.
  • Esztergom-kertvárosi Palatinus-tó
  • Érdemes elkanyarodni a Széchenyi tér felé is: itt áll az ország legrégebben működő polgármesteri hivatala.

Ahol megtalál a történelem: kirándulóhelyek a közelben

Bányászati emlékek

A dorogi, 2020-ban átadott Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban a helyi széndemence múltját ismerhetjük meg. A történelem kézzel foghatóan, élményszerűen ismerhető itt meg, méghozzá nem kis időt felölelve. 1781-ben Rückschuss Antal Ruhr-vidéki bányász szerződést kötött a csolnoki bíróval, Krempf Józseffel, majd meg is nyílt az első bánya Miklósbereken, 1795-ben pedig Annavölgyön is elkezdődött a munka, amely végül 2003-ban a Lencsehegy II-ben ért véget.

Kicsit távolabb, a tatabányai látnivalók között az ipari skanzen is vár mindenkit. Mint honlapjukon írják, a kiállítóhelyen egy régi bányaüzem teljes épületegyüttesével, berendezett irodákkal, szabadtéri gépbemutatón és bejárható bányatérség segítségével idézi meg a szénbányászatot, de azt is megnézhetjük, hogyan tanultak a gyerekek 50-60 vagy épp 100 éve. 

Oroszlányban is van bányászati múzeum. Az idén tavasszal új látványelemekkel, helyiségekkel nyitotta ki újra kapuit a létesítmény, amelyet 640 millió forintból újítottak fel. Itt működött egyébként anno a bánya is, itt volt a XX-as akna. Ha pedig már itt járunk, nézzük meg a tájat a magasból is: a tatabányai Turul-szobortól páratlan panoráma nyílik az egész vidékre.

A tatai látnivalók királya: a víz, ami „forr” a mélyben

Ha strandolni akarunk,természetes vízfelületként az Esztergom-kertvárosi Palatinus-tó mellett kiváló választás a vele szemközti Öböl Music Beach, a tatai Grófi-tó a Fényes Fürdőben, valamint a Komárom-Koppánymonostor Dunai Szabadstrand. Mindegyik vízminősége kifogástalan ráadásul. 

Ha a tatai Grófi-tóra esik a választásunk, érdemes búvárszemüveget is vinnünk magunkkal, néhány méterrel a felszín alatt ugyanis elképesztő látványban lehet részünk: a feltörő források miatt olyan, mintha forrna, bugyogna a tómeder. 

Ha pedig itt járunk, a tatai látnivalók legregényesebbjét, a szomszédos Fényes Tanösvényt is járjuk be! 

A lápi vidék minden évszakban különleges arcát mutatja a természetnek.

Boros kalandok

A magyar Toszkána szívében találhatod magad, ha a Duna mentén elindulsz Tata irányába Esztergomból. A neszmélyi borvidék jóformán körülöleli Tatát. Ha Baj, ha Neszmély vagy Dunaszentmiklós irányába indultok, mindenhol remek, díjnyertes pincészetekkel és borászokkal, no meg borokkal találkozhattok. 

De a kesztölci borvidéket is érdemes bejárni. Innen annak idején az esztergomi érsekségnek szállították a borokat.

Kastély és remeteség

Az ördöglovas birodalma

2021-ben avatták fel a bajnai Sándor-Metternich-kastélyt, melyet a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében mintegy 2 milliárd 280 millió forintnyi összegből újítottak fel. A rekonstruált épületegyüttes történelme igen gazdag. Az ördöglovasként is ismert gróf, Sándor Móric lovas mutatványait is megismerhetjük itt, de azt is megtudjatjuk, hogy mecénásként támogatta gróf Széchenyi István lóversenyzéssel kapcsolatos terveit. 

Majki Kamalduli Remeteség

Bár egy bő órányi autóútra van Esztergomtól, de érdemes ellátogatni a majki remeteségbe is. Az némaságot fogadott szerzetesek ottonát nemrég újították fel, ráadásul különleges, szakrális erők is munkálkodnak itt:  a remeteség egy Szent György-vonal csillagzat kellős közepén áll. A magyraországi gyógyító helyek egyik legkülönlegesebbje ez, ahova tényleg pihenni jár a lélek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában